Munkakészség

Munkakészség

A ménes mellett ridegen tartunk magyar szürke marhát is. A ló munkatársunk, hiszen a legeltetés, tereléssel járó munka, amit lóval a legkönnyebb végezni. A XXI. században is ez a legjobb megoldás, motorról, autóról nem lehet pányvát dobni, állatot terelni. A ló testével is segít a terelésben. Ligetes, erdős legelőmön a terelésre nincs is más lehetőség, csak lóháton. Még juhainkat is lóhátról terelem.

Megtörtént, hogy borjúelválasztás miatt a gulyát a legelőről a karámba kellett terelni. A marháknak nem akaródzott a friss üde, tavaszi legelőről egy poros állásba vonulni. Próbáltam így is, úgy is, de a gulya inkább szét, mint összeterelődött. Ekkor a lovam, mintha megunta volna a marhák züllését, magától körbevágtatta a gulyát. Rábíztam magam, mert sok ötletem nem volt. Lovam egyre gyorsított, szűkítette a kört. Félelmetes látványt nyújthatott, mert a gulya összeállt, s vágtatva menekült a karámba. Kifogtuk a kiszemelt borjút, szarvára pányvát tettünk, s próbáltunk eljutni az elkülönítő karám felé. Munkatársam testi (de nem szellemi) erejét tekintve Toldi Miklós reinkarnációja lehetett, megpróbálta elhúzni a kétmázsás borjút a maga 70 kilójával. Mondanom sem kell, az esély egyenlőtlen volt. Ismét segítségemre sietett a lovam. Szügyével tolta a borjút, az megindult, s mivel a ló belecsípett a farába, az utolsó 20m-t már futva tette meg, szinte húzta maga után a munkatársamat.

A lovas pásztor munkája nem csak a terelés. Előfordul, hogy nyeregben ülve, kapukat kell nyitni, vagy valamiért lehajolni a földre. Középmagas lóról mindez egyszerűbb.

()