Tóth Bettina: Furcsa fakók a Nyeregszemlén

 Tóth Bettina: Furcsa fakók a Nyeregszemlén

Egyetlen látogatónak sem kerülhette el a figyelmét egy furcsa kis lovakból álló csapat az idei Nyeregszemlén (sem). S bár e szikár, masszív kis fakók már tavaly is kitűntek a lovak színes forgatagából, idén tényleg nem mehettünk el mellettük szó nélkül.

Egyrészt mert a fekete egyenruhát viselő csapat lovai semmilyen eddig ismert lófajtához sem tartoznak, mégis, egységes méretük, felépítésük, különleges ősi színezetük és jegyeik már messziről megkülönböztette őket a többiektől. Másrészt olyan ügyesen helytálltak az Ősi (kis) Lófajták Viadalán, hogy most már igazán érdemes lenne a végére járni annak, hogy kik is ezek a furcsa fakók valójában. E számos, szinte egyforma ló azt sugallta, hogy egy fajta valószínűleg kimaradt az összes lótenyésztési tankönyvből. De hát az hogy lehet? Azt beszélik, hogy kunfakó a nevük, de vajon honnan tűntek elő e tetszetős, fürge kis lovak?

Ki máshoz is fordulhatnánk e fura jelenség kapcsán, mint dr. Hecker Walterhez – akit ugyan nem kell bemutatnom a Kedves Olvasónak – bár talán kevesen tudják róla azt, hogy felvállalta a kunfakó tenyésztésvezetői szerepét is. „A kunfakó egyenlőre nem egy önálló fajta; ahhoz, hogy fajtaként elismerjék, még ki kell állnia az idők és a lovasok próbáját. Legfőképp a gyereklovasokét, hiszen – amellett, hogy egy ősi magyar lótípust próbálunk rekonstruálni – a kunfakó tenyésztésének célja az ideális gyerekló előállítása, mely kiegyensúlyozott, jó természetű, a gyerekek nem növik ki egyhamar és tartása gazdaságos. Szívvel támogatom a kísérletet, nagy jövőt látok előtte! Egy lovas nemzetnek szüksége van egy ilyen lóra. Minden elismerésem Eördögh Andrásé!”

Megkerestük a csapat vezetőjét is, a kunfakó megálmodóját: Eördögh Andrást. „A kunfakó tulajdonképpen egy kutatási program. A – remélhetőleg – leendő fajta létrehozása dr. Hecker Walter Lovas Nemzet című könyve olvasása után rajzolódott ki előttem. Szeretnék egy olyan sokoldalú használati hátaslovat előállítani, mely megfelel a szkíták, hunok, avarok és kunok ősi lótípusának leírásához. A munka elején vagyunk, szigorú szelekció során a kezdetekben a fenotípus rögzítésén dolgozunk, valamint a lovak kipróbálása is folyamatban van. Szerettem volna, ha itt a Nyeregszemlén megmérettetésre kerül a kunfakó, ezért kihívtam a hazánkban tenyésztett összes kisló fajtát (haflingi, fjord, hucul és sport póni). Sajnos csak az Aggteleki Hucul Ménes képviselte magát, akik előtt le a kalappal, kemény ellenfelek voltak. Csakúgy, mint a Pusztai Rókák csapata. Köszönet mindegyiküknek a kemény helytállásért!”

Nagyszerű! Most már megvan kik ezek a fura fakók és mit kerestek a Nyeregszemlén. Történetük azonban itt még nem ér véget. Mindkét beszélgetőtársammal alaposan körbejártuk – akarom mondani beszéltük – a kunfakó sztorit, melynek folytatását a következő számban olvashatják.

()