Tartásmód

Tartásmód

Alapvető szelekciós célkitűzésünk az volt, hogy lovaink jól bírják a szilaj tartást, és a legelő elegendő takarmányforrás legyen számukra. Ménesünk istállót sohasem látott; a hideget, meleget, esőt és szélvihart egyaránt jól tűri. A szilaj tartás jelentősen növeli a ló ellenálló képességét, szívósságát. A homoki és réti gyepek váltakozásával a ménes folyamatos, jó minőségű takarmányt legel. A nyári melegben a fás ligetek árnyékot nyújtanak, a cserjések, nádasok remek szélárnyékot adnak. Zuhogó esőben a lovak farukkal szél ellen fordulnak, a víz lefolyik hátukon s oldalukon, a szőrforgóknál lecsöppen, így hasuk száraz marad. Télen hosszú bundát növesztenek. (Nagy hidegben az istálló veszélyes is lehetne. Ha a szabadban nagyon hideg van, az istálló pedig meleg, a hőmérsékletkülönbség nagyon megterheli a lovak szervezetét.) Télen-nyáron legel a ménes, a hó alól is képesek kikaparni a táplálékot. A téli hónapokban kiegészítő gyepszénát kapnak. Abrakot csak idomításkor adunk, jutalomként. A csikók a szabadban születnek, általában éjszaka. A kancák bő tejelők, s jó csikónevelők.  Mivel szőrzetük durvább, kevésbé érzékenyek a legyekre, és egyéb szúró- szívó rovarokra. Lovaink állandó megfigyelés alatt vannak, folyamatosan ellenőrizzük kondíciójukat, viselkedésüket.  Egy lóra 3 hektár legelőt, kaszálót számolunk.

Fontos megjegyezni: a szilaj vagy rideg tartás fogalma nem keverendő össze a nem megfelelő, hanyag tartással, embertelen bánásmóddal, a lovak elégtelen takarmányozásával.

A ménesi tartásnak állategészségügyi és etológiai szempontból óriási jelentősége van. A változatos legelőn, a vetett búzafüvön a lovak ki tudják válogatni azokat a növényeket, amely számukra a legkedvezőbbek, ezzel is erősítve immunrendszerüket. A gyepeket rendszeresen tisztító kaszáljuk és boronáljuk, hogy ne alakuljon ki kedvezőtlen gyeptársulás. Szakaszosan legeltetünk. A csikók a ménesben játék közben szocializálódnak, megtanulják a rangsorban a helyüket. Mivel anyjuktól nem választjuk el őket, a kancatejtől egészségesebbek lesznek, jobban fejlődnek. Ez a legjobb immunerősítő. A lovak állandó mozgásban vannak legelés közben, s ez a lépkedés hathatósan erősíti a lovak izomzatát. A természetes tartás a lovak idegrendszerére is jó hatással van. A nyugodt, boldog lovak kiképzése is könnyebb feladat.

Forrás: Bodó Imre – Dr. Hecker Walter: Gyakorlati lótenyésztés

()